купить в Украине
 купить в Украине  купить в Украине  купить в Украине
Що таке блокчейн технологія

Блокчейн - сучасна технологія, інтерес до якої виріс разом із популярністю криптовалют. Розглянемо що таке блокчейн простими словами й навіщо він потрібен.

Блокчейн - це: найважливіші положення

Блокчейн - це децентралізований цифровий реєстр у вигляді ланцюга записів, де кожна транзакція підтверджується мільйонами користувачів. Технологія у безпечний спосіб записує дані про транзакції на різні комп'ютери. Хмарні сервіси блокчейну дають можливість легко збирати та інтегрувати дані із кількох джерел, обмінюватися ними.

Блокчейн можна використовувати для створення безпечної та захищеної від злому цифрової ідентифікації, яка потрібна для перевірки особистої інформації та інших конфіденційних даних.

Технологія блокчейн: детальний огляд

Історія технології блокчейн розпочалася ще наприкінці 1970-х років, коли інформатик Ральф Меркл запатентував концепцію дерева Меркла. Через деякий час на її основі була створена система тимчасової мітки документів. Це сталося в 1990 році, розробка належить Стюарту Хаберу та У. Скотт Сторнетта. Технологія постійно розвивалась і стала більш популярною саме з появою криптовалюти. Вперше термін блокчейн з'явився як назва повністю реплікованої розподіленої бази даних в системі bitcoin.

Початкове завдання блокчейна полягало у створенні децентралізованої системи, де можна було б підтверджувати та зберігати інформацію без необхідності довіри до центральних органів. Сьогодні блокчейн-технології знаходять застосування в різних фінансових операціях, кібербезпеці, ідентифікації користувачів, банківському секторі та інших галузях.

Ідея технології досить проста: розподілений реєстр або база даних запущена одночасно на безлічі (іноді йдеться про мільйони) вузлів, розподілених по всьому світу між різними користувачами та організаціями. Більшість учасників мережі повинні підтвердити, що записана операція є правдивою. Якщо хочете більш ретельно розібратись в технології, можна почитати посібник блокчейн для чайників.

Як працює блокчейн?

Блокчейн-транзакція відображає переміщення фізичних чи цифрових активів в блокчейн-мережі. Ця інформація записується у вигляді блоку даних і може включати різні відомості: дату і місце проведення угоди, хто в ній брав участь, умови виконання та інші. Блокчейн вхід є безпечним і захищеним. Дані зберігаються в блоках у хронологічному порядку та захищені за допомогою криптографії. Людина відповідальна за зберігання називається валідатором.

З чого складається блокчейн

До основних елементів блокчейну відносяться:

  • Блок. Він має заголовок, що включає хеш самого блоку, попереднього блоку, транзакцій, тимчасових міток або метаданих. Також блок містить інформацію про транзакції, що пов’язані з  хешами, які вказані в заголовку.

  • Транзакції – це записи про обмін цінностями між двома або більше сторонами. Вони групуються в блоки й додаються в загальний ланцюжок.

  • Вузли або ноди - це звичайні комп'ютери, на яких працює програмне забезпечення, яке потрібне для підтримки мережі блокчейна. Їх задача - добування  нових блоків.

Нодом може бути будь-яка людина, яка встановила необхідне програмне забезпечення блокчейна. Таким чином виключається несанкціонований доступ.

Децентралізація - основна ідея блокчейн - технології

Блокчейн - це особлива база даних, яку часто називають децентралізованим цифровим реєстром. Він підтримується безліччю комп'ютерів по всьому світу. Децентралізація означає передачу контролю та прийняття рішень від централізованого суб'єкта (особа чи організація) до розподіленої мережі. Саме завдяки децентралізованим мережам учасники не будуть довіряти один одному.

В криптовалютах цифровим інтерфейсом є блокчейн гаманець, він дозволяє користувачами безпечно відправляти, отримувати та зберігати цифрові активи.

Механізм консенсусу - координація дій машин та людей

Від алгоритму консенсусу залежить безпека мережі та узгодженість даних між вузлами. Він необхідний для підтримки цілісності та безпеки блокчейну. Завдяки цим принципам система не потребує адміністраторів та центральних сховищ. Механізм консенсусу підтверджує правильність інформації, що представлена у кожному блоці системи.

Існує багато різних таких алгоритмів, проте самим популярними є Proof-of-Work або PoW (доказ роботи) та Proof-of-Stake або PoS (підтвердження частки).

Які бувають типи блокчейн мереж?

Виділяють такі види блокчейн мереж:

  • Публічні - побудовані на довірі та прозорості. Кожен може приєднатися до мережі і

  • приєднатись до перевірки тієї чи іншої транзакції Прикладом є блокчейн Bitcoin.

  • Приватні – мають обмежений доступ, що контролюється однією організацією.

  • Гібридні – забезпечують баланс між конфіденційністю і прозорістю.

  • Консорціуми – беруть участь кілька організацій, проте доступ обмежений.

Також є сайдчейни – це додаткові блокчейни, які можуть бути пов'язані з основним блокчейном. Вони дозволяють вирішувати певні завдання, не перевантажуючи основну мережу.

Для чого використовується блокчейн?

Блокчейн став самою популярною технологією у світі цифрових грошей. Проте ця система використовується для збереження і передачі даних в різних сферах: банківський сектор, ігрова індустрія, біржі, онлайн – голосування, інвестиції, земельний реєстр та інші. Блокчейн забезпечує цілісність даних з єдиним джерелом перевіреної інформації, усуваючи при цьому дублювання даних та підвищуючи їхню безпеку.

2024-06-10 17:38:54
 купить в Украине
 купить в Украине
1006 переглядів